“Tenim un greu problema amb la falta crònica de son dels joves”.

Resum de l’Entrevista publicada al Diari de la Sanitat, al Dr. Javier Albares, neurofisiòleg especialista en son.

Calidad-Sueno-Adolescentes

Des de la Revolució Industrial que anem repetint que, “dormir és perdre el temps”. Però està molt clar no que no és cert, dormir és una funció fisiològica absolutament necessària pel nostre organisme i per la nostra salut. En depenen el sistemes cardiovascular, immunitari, metabòlic i cognitiu; la nostra memòria, la capacitat d’atenció, i també el rendiment escolar.

Els adolescents (12-21 anys) han de dormir entorn de nou hores. És el moment en què el cervell s’està formant d’una forma més espectacular. Abans es pensava que cap als 6-7 anys el cervell ja estava format, perquè la seva grandària ja és la normal, però gràcies a la neuroimatge s’ha observat que el cervell s’està formant d’una forma molt important durant l’adolescència, sobretot el lòbul frontal, que és la part on està l’empatia, la creativitat, el judici, i sobretot aquestes connexions es formen mentre dormim. Si no es dorm prou, no es formen aquestes connexions. Es fonamental dormir si volem tenir unes bones autopistes cerebrals durant tota la nostra vida.

Un jove que dorm set hores té la meitat de capacitat de resolució matemàtica que un altre que en dorm nou. La falta de son està lligat al fracàs escolar, a problemes com el bullying, el consum de tòxics, drogues, alcohol… Algú que dorm poc és més irritable i més agressiu.

Vivim en una societat de suposada productivitat màxima. Estem tot el dia fent coses. I al final del dia encara ens falten hores. I com que ens falten hores, veiem normal avui dia dormir menys. Li prendrem les hores al treball? Les prendrem a la família? Doncs no, les robem a la son, i això és una autèntica barbaritat.

Cal fer canvis en el conjunt de la societat (horaris laborals, escolars, lleure, oci, TV, etc.). El nens i adolescents haurien de finalitzar abans les activitats extraescolars, sopar abans i avançar l’hora d’anar a dormir.

En general tothom, però sobretot els joves, fan un abús dels aparells digitals. Està demostrat que aquest excés genera malalties com depressió o ansietat, i fins i tot canvis cerebrals. Les societats científiques recomanen que, abans dels dos anys d’edat, no haurien de contactar amb els aparells digitals.

En relació amb el son, s’aconsella tenir la mínima llum possible dues hores abans de dormir. Tant la llum ambiental com la que emeten els aparells digitals enganyen al nostre cervell, li fan creure que és de dia, i llavors s’inhibeix la segregació de melatonina, que és la neurohormona de la son. I com que no comencem a segregar aquesta hormona no tenim son.

Per tant, els aparells digitals, mòbils, tablets, televisió, etc., no s’haurien d’usar dues hores abans de dormir.

Hi ha més de 100 trastorns (malalties) de la son diferents. Però després hi ha els trastorns de la son que vénen ocasionats per la nostra forma de vida. La gran majoria de la població no té trastorns de la son, però si hàbits de vida incorrectes que el fan dormir menys del que necessitaria, i això té importants conseqüències per la salut.

Llegiu l’entrevista sencera en aquest enllaç.

AMPA INS Taradell